NALOŽENÁ RAJČATA S ČESNEKEM A TYMIÁNEM

Skvělá rajčátka na italské pečené bagety – bruschetty nebo klidně k těstovinám.
Malá soudková rajčátka rozpůlíme a narovnáme na plech řeznou stranou nahoru. Posypeme sušeným nebo čerstvým tymiánem, osolíme a trochu osladíme panelou (nebo cukrem). Pečeme při 200 stupních 45 minut. Do každého rajčete vložíme kousek česneku, půlky k sobě přiložíme a těsně narovnáme do čisté sklenice. Zalijeme panenským olivovým olejem a uložíme v chladu.


8 komentářů:

  1. Dobrý a ještě lepší den! Zvažuju, že bych netopil pod rajčaty tak vysokou teplotou, ale tak do 80°C, abych nezničil vitamin C. Tedy mnohem delší dobu "pečení" (spíš sušení). V zemích, odkud k nám takto upravená rajčat v prvotřídní kvalitě přicházejí, je (možná ještě dodnes - ale spíš jen pro vlastní spotřebu) suší na slunci. Jak to vidíte?
    Děkuji velmi zdvořile
    Pep

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tohle je jiná úprava než sušení. Ale sušit samozřejmě můžete. Já zkoušela sušit v sušičce i v troubě (v troubě jsou chutnější), na slunce si v našich podmínkách netroufnu, tady by dříve shnila :)
      Rozhodně je to ale nejšetrnější, i když o většinu vitamínů stejně přijdete vlivem oxidace a světla. Krásný den, EF

      Vymazat
  2. dobry den mozem sa spytat ? hotove olejom zaliate rajcata je potrebne drzat v chladnicke alebo staci aj pivnica ? dakujem.

    OdpovědětVymazat
  3. No, je to, jak paní autorka psala, je pomalé sušení na 80°C tady ode mě trošku offtopic. Nicméně soudě podle ohlasu obdarovaných na moje sušená nakládaná rajčata je to to správné a díky mé dobré ženě Jindřiše, jenž mě na Váš recept upozornila, beru to jako úspěch! Avšak sušit nadúrodu rajských v letošních vedrech, po nocích vstávat a do trouby dávat další várku, bylo ničím neředěné peklo! Které však stálo za to. Odchylka mého postupu spočívá v té nízké teplotě a česneku, rozemletého po prolisování s přidáním vody pomocí tyčového mixéru. Snad si postup stihnu napsat do svého "blbníčku". Zdraví a úspěch všem!

    OdpovědětVymazat
  4. Prosim Vas jak dlouho takto upravene vydrzi v chladnicce...diky za odpoved

    OdpovědětVymazat