POPENEC OBECNÝ A HLUCHAVKA NACHOVÁ

Pro některé lidi je obtížné rozlišit od sebe dvě bylinky stejné čeledi. V tomto případě jsou obě rostliny z čeledi hluchavkovitých, dříve pyskatých. Vidíte, že mají opravdu květy podobného tvaru. Barva květů je ale úplně jiná. Popenec má květy krásně světlounce modré s nádechem do lila, hluchavka má skutečně barvu květů nachovou, jak označuje její jméno. Další rozdíl spočívá ve velikosti. Ačkoliv není hluchavka nijak vzrostná rostlinka, je rozhodně robustnější než jemný popenec, jenž má tenčí lodyhu a vzrůst poléhavý až plazivý. Vidíte, že i lístky mají jiný tvar. I když někdy může popenec vyrůst větší a hluchavka naopak zůstat drobnější, lístky hluchavky jsou špičaté, zatímco popenec má lístky kulaté a tvarově trochu podobné břečťanu, jak naznačuje jeho starší jméno - popenec břečťanolistý.
A co se stane, když tyhle dvě bylinky zaměníte? Nic vážného. Zatímco popenec prokazuje silné protizánětlivé působení, především v oblasti dýchacích cest, hluchavka léčí hlavně záněty močových cest a ledvin, pomáhá při nepravidelné menstruaci nebo v menopauze, ale přidává se i do směsí bylin účinkujících na respirační onemocnění. Takže vidíte, že se v některých indikacích setkávají.
Každopádně bych chtěla na závěr zdůraznit, nesbírejte a neužívejte nic, co DOKONALE neznáte a u čeho si nejste na sto procent jistí. Bylinkám zdar!



2 komentáře:

  1. Díky za vysvětlení a nafocení. Já je poznám, ale někdo třeba tápe...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji! Konečně jsem někde našla tyto dvě byliny nafocené vedle sebe - pořád jsem si nebyla jistá, co to vlastně na zahradě mám. ;-)

    OdpovědětVymazat