KDOULOVÝ ROSOL A KDOULOVÁ KŮŽE

KDOULOVÝ ROSOL
Kdoule jsou velké plody kdouloně, nezaměňujte s kdoulovcem. Sbíráme je až po přemrznutí. Krásné a charakteristicky voní. Prospějí nám, pokud trpíme revmatismem nebo nás zlobí nadýmání.
Kdoule otřeme utěrkou a i se slupkou okrajujeme plátky, dokud nám v ruce nezbude jen tvrdý nepoživatelný jádřinec. Kdoule odvážíme a zalijeme stejným množstvím vody (na 1 kg kdoulí 1 l vody) a vaříme 20 minut do změknutí. Šťávu přecedíme přes plátno (z dřeně připravíme kdoulovou kůži). Odměříme přecezenou šťávu a přivedeme ji k varu, na 1 litr přidáme 300 g cukru a vaříme zvolna několik hodin, dokud nezrosolovatí a nezčervená. Plníme do čistých skleniček a necháme vychladnout dnem vzhůru.





KDOULOVÁ KŮŽE
Odvážíme vychladlou kdoulovou dřeň a rozmixujeme ji ponorným mixérem spolu s cukrem: na 1 kg dřeně dáme 150 g cukru. Stěrkou rozetřeme do sušičky vybavené podložkou a sušíme na nejvyšší stupeň dokud se nepřestane lepit. Krájíme na různé tvary nebo stáčíme do ruliček. Takto připravené kdoule vydrží až několik let a představují velmi zdravou cukrovinku, která zcela zastíní různé chemické želatinové bonbóny.

                           


  

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    rosol se pouziva namisto marmelady na pecivo, nebo ho uzivate i jinak? dekuji M.

    OdpovědětVymazat