PLNĚNÉ MÁSLOVÉ ROHLÍČKY

Do mísy prosejeme 100 g polohrubé mouky a 50 g celozrnné mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic, posypeme lžičkou cukru a se 4 lžícemi vlažného mléka umícháme kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. K mouce s kváskem přidáme 100 g másla nastrouhaného na hrubém struhadle, 170 g vařených a oloupaných brambor nastrouhaných na jemném struhadle, lžičku bylinkové soli a 1 vajíčko. Zpracujeme vláčné těsto, rukou namočenou v teplé vodě vytvarujeme kouli, kterou necháme v zakryté míse hodinu v teple vykynout.
Mezitím si připravíme nádivku. Na lžíci přepuštěného másla necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 2 zelené (bílé) papriky nakrájené na jemné nudličky a 2 rajčata nakrájená na malé kostičky. Dusíme asi 10 minut a přidáme 100 g smaženého tempehu nastrouhaného na hrubém struhadle a lžičku bylinkové soli. Dobře promícháme, osmahneme a přidáme 1 celé vejce a 3 lžíce lahůdkového droždí. Nádivku necháme vychladnout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něho tolik polohrubé mouky, abychom snadno vyváleli trojúhelníčky. S moukou to ale moc nepřeháníme, aby rohlíčky zůstaly vláčné a jemňoučké. Těsto rozdělíme na 16 dílů a z každého pomocí prstů nebo válečku vytvarujeme trojúhelník, na jehož základnu položíme vrchovatou polévkovou lžíci nádivky a stočíme. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme zakryté ještě 20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme na 230 stupňů asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Jsou vynikající teplé i studené k polévkám a salátům.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat