ŠNECI SE SUŠENÝM OVOCEM A OŘÍŠKY

Dobrý moučník bez cukru.
100 g sušených meruněk a 100 g lískových oříšků namočíme na 3 hodiny do vody. 
Na mírném ohni rozpustíme v hrnečku 100 g medu a 100 g másla, vlijeme 500 ml mléka a zahřejeme na teplotu těla. Vmícháme 50 g čerstvého droždí. Do mísy prosejeme 350 g celozrnné špaldové mouky a 500 g hladké bílé mouky, přidáme 2 lžičky mletého kardamomu a tekutou směs a dobře zpracujeme pružné, nelepivé těsto. V míse zakryjeme utěrkou a dáme na 40 minut vykynout do tepla.
Mezitím si připravíme náplň. Do mixéru vložíme nahrubo pokrájené meruňky, lískové oříšky a 150 g vypeckovaných datlí. Přilijeme část nebo všechnu vodu použitou na namáčení, aby náplň měla požadovanou, lehce roztíratelnou konzistenci. Všechno rozmixujeme společně.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále dobře prohněteme, rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme placku. Obě placky potřeme náplní, smotáme v závin a nakrájíme celkem asi na 30 - 32 dílů. Vymažeme hluboký plech a šneky na něj narovnáme. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. Potřeme podmáslím nebo syrovátkou a pečeme na 230 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladnout pod utěrkou.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat