ČESNEK

Pokud máte svou úrodu česneku, můžete jej zkusit na zimu uchovat třeba těmito dvěma způsoby: Oloupaný česnek narovnat do čisté sklenice spolu s bylinkami (šalvěj, tymián, dobromysl), zalít panenským olivovým olejem, zavíčkovat a sterilizovat při 85 stupních 20 minut. Nechat vychladnout dnem vzhůru. Nebo: Oloupaný česnek narovnat do čisté sklenice, zalít vroucím roztokem soli (na 100 ml vody 100 g soli), zavíčkovat a zavařit pět minut při 100 stupních. Opět nechat vychladnout dnem vzhůru. Se solí jsem to zkoušela letos prvně, sama nevím, jak to bude chutnat, použila jsem růžovou himálajskou sůl (proto ta barva).


5 komentářů:

  1. Zajímavé způsoby uchování česneku. Já mám zkušenost jenom s rozdrceným a smíchaný se solí, daný do skleniček.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Mamka dělá česnek v tuku se solí, dává ho tam drcený, bohužel ale většinou do sádla, a tomu já nefandím.

    OdpovědětVymazat
  3. když je potřeba, česnek jde uchovat v mrazáku

    OdpovědětVymazat
  4. Dělala jsem loni česnek v olivovém oleji a všechen mi zhnědl. Nevíte co bylo špatně, Děkuji Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná k němu mohl vzduch? Třeba špatně těsnil uzávěr.

      Vymazat