KVĚTÁKOVÉ BIRYANI

Biryani je výtečně kořeněné a sypké severoindické rizoto. Klasicky se připravuje s masem z ovcí, ale my si ho pochopitelně uděláme bez něho 
200 g rýže basmati propláchneme v cedníku, necháme okapat a dosucha opražíme na pánvi. Dáme do rendlíku, přilijeme 400 ml horké vody, osolíme a vmícháme koření: ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky tlučeného římského kmínu, ½ lžičky tlučeného koriandru, 10 celých hřebíčků a 6 roztlučených (vyloupaných) kardamomových tobolek. Přivedeme k varu, zmírníme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme asi 20 minut, dokud se všechna voda nevsákne.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a za občasného míchání na něm dusíme ve vlastní šťávě a pod pokličkou jeden květák rozebraný na drobné růžičky a tři mrkve nakrájené na šikmé plátky. Zelenina musí zůstat křupavá. Osolíme.
Na lžíci oleje osmahneme asi 10 žampionů nakrájených na plátky, osolíme (se solí šetříme, na talíři můžeme vždy dosolit).
Rýži, zeleninu a houby promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku, který má pokličku. Směs pokapeme 120 ml horké vody, přiklopíme a 20 minut pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Do hotového biryani vmícháme svazek nakrájené petrželky.
Mezitím připravíme výtečnou cibulovou posypku: Dvě až tři červené cibule nakrájíme na půlkolečka a osmahneme je dozlatova na dvou lžících oleje, přidáme 50 g kešu a 50 g mandlí nasekaných nahrubo, osolíme a ještě deset minut mícháme a opékáme. Na talíři vrstvíme na rýži jako chutnou ozdobu.
Podáváme se syrovou zeleninou nebo salátem.



Žádné komentáře:

Okomentovat