KAŠE S JÁHLAMI A TEMPEHEM

Kaše se dá nastavit všelijak. Krupkami, topinambury, dýní, ale i jáhlami, které jsou vlastně extrémně zdravé! Obsahují velké množství vitamínu B a lecitin, který snižuje množství cholesterolu, vysoký krevní tlak a zlepšuje paměť. V jáhlách najdeme rovněž hojně vápníku, železo, hořčík, zinek, fosfor, draslík a křemík, který zlepšuje pevnost našich kostí a udržuje zdravé zuby, nehty, vlasy a pokožku. Jáhly jsou ideální potravinou pro pacienty s onemocněním trávicího systému, žlučníku, jater nebo ledvin. V období, kdy nás ohrožují virózy, rýma a záněty dýchacích cest, můžeme se často vyléčit pouze úpravou stravy, do které zařadíme větší množství jahel, významně totiž zlepšují stav našich sliznic, kterým zabraňují ve vysoušení. Jáhly působí díky obsaženým antioxidantům jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Kilo oloupaných brambor nakrájíme na malé kostky, vložíme je do hrnce, vsypeme 200 g propláchnutých jahel a zalijeme vodou stejně, jako když vaříme brambory. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka. Jáhly všechnu vodu nasáknout. Zjemníme 100 ml mandlové smetany, omastíme a rozšťoucháme nebo rozšleháme na pyré. Vmícháme uzený tempeh nakrájený na malé kostičky a osmahnutý na oleji. Podáváme s kvašenou zeleninou, která je nezbytností 🍏


Žádné komentáře:

Okomentovat