LÍSKOVÝ KARTÁČEK NA ZUBY

Většina z vás jistě už slyšela o přírodním kartáčku na zuby Siwak Miswak vyrobeném z větviček stromu salvadory perské. Možná ho dokonce mnozí z vás už používají (včetně mě). 
Je to prima věc, zuby jsou opravdu moc pěkně vyčištěné a lesklé a když po nich přejedete prstem, tak vržou. Trochu mi vadí podobné hity, protože to pak vede víte k čemu, všichni to chtějí a salvadory perské se začnou pěstovat i tam, kde byl dříve prales a podobně. Vzpomněla jsem si, že jsem kdesi četla o tom, že mladé pruty lísky se po sloupnutí části kůry a důkladném rozžvýkání obnaženého konce větvičky používaly úplně stejně kdysi dávno tady u nás ve střední a severní Evropě. A možná i jinde, ale o tom jsem nečetla. Tak jsem si vzala zahradní nůžky a zkusila si takový náš domácí větvičkový kartáček vyrobit. Je to o to lepší, že mám možnost srovnání s tím exotickým. Takže: tu naši lísku musíte kousat delší dobu a dost se do toho opřít, vlákna jsou tužší, ale zato se neodlamují a nezůstávají vám mezi zuby, jak je tomu u Siwaku. Zuby čistí naprosto stejně. Výhoda je, že tuhle větvičku můžete nosit třeba v kapse a zuby si čistit třeba u počítače v práci nebo při čtení knížky či sledování seriálu. Hezky zoubek po zoubku 
No, a nestojí sto korun, nestojí nic.




8 komentářů:

  1. Hezký den Evo,

    Musím na článek reagovat, jelikož obsahuje nepravdivé informace a doporučení, které může nenávratně zničit sklovinu.
    Váš článek se k nám dostal, jelikož nám vícero lidí začalo naše příspěvky komentovat, že slavadora je v podstatě přežitek a líska je lepší, že to četl na svatojánu :) tak jsme připravili naší odpověď na Váš článek, kde dáváme informace i se zdroji.

    Článek je dostupný zde https://yonilife.com/cs/blog/myty-a-fakta-liskovy-kartacek-na-zuby-a-salvadora-perska/

    Osobně přírodní kartáček používám od roku 2014 každý den. Jsem spoluzakladatel značky YONI. Ta vznikla z největšího panku při naší cestě stopem bez peněz po Evropě, kde jsem náš čas trávili prací na bio/eko farmách přes HelpX a woofing. Projekt Yoni děláme pro změnu světa, informovat lidi, přinést lásku a pravdu všem. Rozhodně to neděláme pro profit, ale vidím, že čím jsme větší, tím více lidí vidí firmu a ne dvě mladé bytosti, které to myslí dobře :)

    Rád každému z vás zodpovím jakékoliv dotazy, hit me up kristof@yonilife.com nebo na fb http://fb.me/3p1demic

    Evo, Vás poprosím o opravu těch nepravdivých informací. Lidé to berou že to tak opravdu je, to co tu píšete a bohužel v některých bodech nemůžete být dál od reality :)

    Lásku a mír,
    Krištof za Yoni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Krištofe, moje "nepravdivé informace" spočívají v tom, že jsem vyjádřila obavy, aby se z populárního kartáčku z tropického stromu nestala příčina ničení tamní přírody. Zato vy tvrdíte, že líska vám může nenávratně poškodit sklovinu, a to jen na základě toho, že, cituji: "Lískový kartáček nemá žádné solidní studie, které by efekt potvrzovaly či vyvracely". Tak kdo z nás pak podává nepravdivé a zkreslené informace?
      Celá "kauza" je z mého pohledu naprosto směšná a z vaší strany hysterická. Líska byla našimi předky na čištění zubů používaná, stejně jako využívali mnoho dalších rostlin k léčbě. Snažím se hledat a zkoušet takové staré metody a přinášet o tom informace spíše ze zajímavosti a vlastního zájmu. Rozhodně nedělám žádnému výrobci konkurenci. Už mnoho let ukazuji lidem, jak vyzkoušet něco, co mají běžně k dispozici jako náhradu věcí průmyslově vyráběných, zpracovávaných nebo prodávaných v obchodech. Jde například o pleťové oleje, bylinné masti, směsi koření, bylinkové soli, rostlinná mléka a sýry, domácí kváskový chleba, deodoranty, "pasty" na zuby", látkové sáčky na potraviny a další a další nápady. Kdyby měl každý z výrobců kosmetiky, rostlinných mlék nebo pytlíků předvádět to co vy, nereagovala bych na nic jiného.
      Nadhled, lásku i mír i vám, Eva

      Vymazat
  2. Pán se snaží ochránit prodej produktu;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však to je správné, bylo by divné, kdyby svůj produkt haněl :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. A používáš siwak ještě? Pokud ano, napiš mi prosím na email hermanvitezslav@email.cz Napsal bych ti sám, ale bohužel tu nikde nemáš kontaktní údaje, nebo možnost soukromé zprávy. Díky, Vítek.

      Vymazat