CHUNDELKA

Polévka z receptáře našich babiček či prababiček, záleží na tom, kolik vám je 
Jde o velmi hustou a sytou polévku, takže se hodí jako prosté, ale výživné hlavní jídlo, když k ní zakousnete chleba.
Původní chundelka se připravovala s kravskou smetanou, já ji nahradila mandlovou. Vajíčka v této polévce sice nahradit nemůžete, ale chundelka chutná dobře i bez nich. Co ale určitě nevynechávejte, je osmahnutá cibulka na ozdobu!
Nejprve si osmažíme tři pokrájené cibule na oleji dozlatova.
V hrnci přivedeme k varu 1,5 l vody osolené bylinkovou (nejlépe libečkovou) solí, nemáte-li, stačí sůl obyčejná. Nastrouháme najemno půl kila brambor, vymačkáme z nich vodu a promícháme s 50 g hrubé mouky. Lžičkou vykrajujeme kousky a vhazujeme brambory do vroucí vody, kde se rozvaří a spolu s moukou polévku zahustí. Vaříme 10 minut a vmícháme 200 ml mandlové smetany a dvě rozkvedlaná vejce. Necháme krátce povařit a odstavíme. Na talíři zdobíme smaženou cibulkou a čerstvým libečkem. Na ten je ještě brzy, nahradila jsem ho tedy mladými lístky bršlice a je to luxusní!





Žádné komentáře:

Okomentovat