KYNUTÁ BÁBOVKA S MÁKEM A MOŠTEM

Dostala jsem čerstvý jablečný mošt a k tomu překrásnou starožitnou formu na bábovku od Hanky ze Života bez krutosti a musela jsem tu nádhernou formu hnedle vyzkoušet. Měla jsem trochu strach, zda bábovka půjde dobře vyklopit, ale starosti byly liché, šla jako po másle. A je samozřejmě výtečná!
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, vrchovatou polévkovou lžíci instantního droždí, 2 lžíce sojové mouky (nahrazuje vejce) a 3 lžíce sušené třtinové šťávy rapadury (či cukru). Rozehřejeme 80 g bio rostlinného másla (Alsan) a spolu s 250 ml teplé vody vmícháme do mouky. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které vrátíme do mísy a pod ubrouskem necháme 45 minut v teple kynout. Mezitím si připravíme nádivku:
Umeleme 200 g máku a společně se 150 g mletých datlí (datlové pasty) a 150 ml jablečného moštu umícháme makovou náplň. Nejšikovnější nástroje na světě jsou lidské ruce 
Vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme nádivkou, svineme, přemístíme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a necháme ještě 25 minut kynout. Pečeme při 180 stupních 45 minut.



1 komentář:

  1. Ta je krásná!Forma i bábovka.Taky mám jednu takovou.Našla jsem ji u popelnice a nemá konkurenci :)

    OdpovědětVymazat