POHANKOVÝ DORTÍK S KIWI ZAVAŘENINOU

Lehoučký, zdravý a dobrý. Použít můžete samozřejmě jakoukoliv jinou kyselejší marmeládu či džem, nebo v létě čerstvé ovoce rozmačkané vidličkou, například to kiwi, jahody, borůvky či ostružiny.

Nejprve upečeme korpus: V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g pohankové mouky, 50 g jemně mleté rapadury (nebo moučkového cukru), 2 lžičky kypřicího prášku a ½ lžičky jedlé sody.
Do mixéru nasypeme 100 g strouhaného kokosu, zalijeme 300 ml vroucí vody a důkladně rozmixujeme. Vylijeme do nádoby s cedníkem a plátnem, a po vychladnutí důkladně vymačkáme. Dostaneme báječnou kokosovou smetanu, kterou přilijeme k mouce, přidáme ještě 3 lžíce oleje a umícháme krátce, ale důkladně hladké těsto.
Vymastíme koláčovou formu a těsto do ní rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.

V rendlíku krátce svaříme 150 ml vody s jedním sáčkem přípravku „Vega Gel“ – je to prášek na bázi agaru a vmícháme do 350 g řidší a kyselejší zavařeniny. Výtečně se k tomu hodí klevely, což je rozvařené ovoce řidší konzistence bez přídavku cukru. Pokud je to pro nás kyselé příliš, můžeme přisladit třeba agávovým sirupem. Husté marmelády naředíme vodou.
Ovocnou směs nalijeme na korpus a necháme ztuhnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat