Nastrouháme 1 kg dobře omytého, ale neloupaného zázvorového kořene, vložíme jej do hrnce, přidáme 30 hřebíčků a svazek máty a zalijeme 3 l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250 ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne vyluhovat. Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5 kg cukru, 40 g kyseliny citrónové a svaříme. Plníme do vyvařených lahví a uchováme v chladu.
Sirup ředíme v poměru cca 1:10 studenou vodou nebo sodovkou, pokud chceme osvěžující šťávu nebo limonádu, nebo horkou vodou, pokud chceme zázvorový čaj. Je vynikající.
více ZDE
Tak ten musí být superdobrý a navíc i superzdravý.
OdpovědětVymazatJdu do něj. Teda na něj :)
OdpovědětVymazatHurrááá na něj! Doplňuju malinami a meduňkou místo máty!!!
OdpovědětVymazatVšichni známí na něj chtějí recept.:-D Místo máty dávám meduňku a o čtvrtinu méně cukru. je lahodný!Děkuji
OdpovědětVymazatNeni tam toho cukru hrozne moc? Ja dal jen 2kg a uz to mi prislo tak na hrane. Nemelo tam byt napsano 0,5kg? ...a je tam vubec cukr potreba?
OdpovědětVymazatJe to správně, na skleničku nebo hrníček přece stačí jedna až dvě lžíce tohoto koncentrovaného sirupu. Cukr samozřejmě třeba není, ale to si pak můžete uvařit normální zázvorový čaj a nesladit ho :)
Vymazat