ZÁZVOROVÝ SIRUP

Nastrouháme 1 kg dobře omytého, ale neloupaného zázvorového kořene, vložíme jej do hrnce, přidáme 30 hřebíčků a svazek máty a zalijeme 3 l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250 ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne vyluhovat. Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5 kg cukru, 40 g kyseliny citrónové a svaříme. Plníme do vyvařených lahví a uchováme v chladu.
Sirup ředíme v poměru cca 1:10 studenou vodou nebo sodovkou, pokud chceme osvěžující šťávu nebo limonádu, nebo horkou vodou, pokud chceme zázvorový čaj. Je vynikající.



více ZDE

4 komentáře:

  1. Tak ten musí být superdobrý a navíc i superzdravý.

    OdpovědětVymazat
  2. Hurrááá na něj! Doplňuju malinami a meduňkou místo máty!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni známí na něj chtějí recept.:-D Místo máty dávám meduňku a o čtvrtinu méně cukru. je lahodný!Děkuji

    OdpovědětVymazat