PETRKLÍČ

Petrklíč aneb prvosenka je symbolem jara, nepřehlédnutelným šperkem v jarních luzích. Známe prvosenku jarní a vyšší, oba druhy mají stejný léčebný účinek. Sbírá se celý vrchol stonku s květem, kořeny nechte být, je to škoda, navíc vykopávání kořenů zapovídá zákon.
Působí příznivě převážně na dýchací cesty díky obsahu saponinů a tím usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při nachlazení, zápalu plic, chřipce i astmatu. Je účinná také jako močopudný prostředek a tlumí záněty. Je také uklidňující a tím pomáhá při stresu, nervozitě, migréně, nespavosti a nočním můrám. Přidáváme ji do směsí, například s podbělem, diviznou, jitrocelem, mateřídouškou a topolovkou nebo do jiné s třezalkou, dobromyslí, meduňkou a vrbkou. Samostatně je právě kvůli saponinům nedobrá.
Zevně se používá do mastí na spáleniny od slunce a na změkčení suché a popraskané pokožky.
Pokud si přejeme zamezit návštěvě nezvaných hostů, schováme květ petrklíče pod práh nebo jej ukryjeme jinam před vstupem do domu, náš dům tak bude pro nežádoucí návštěvy „zamčený“ a pod ochranou svatého Petra.
V Irsku je petrklíč nazýván květinou skřítků a chrání tajemství nesmrtelnosti a věčné blaženosti. Keltové ji používali k rituálům plodnosti a životní síly vůbec.
Květy jsou jedlé a slouží třeba ke zdobení dortů.



více ZDE

1 komentář: