KOKOSOVÉ VÝROBKY

Panují v tom trochu zmatky, tak jsem se rozhodla to maličko vysvětlit a názorně vám ukázat, co tím myslím, když některý z těchto výrobků napíšu do receptu.
Kokosové mléko se prodává nejčastěji v plechovkách. Jak jsem vyrozuměla, obsahuje různá procenta kokosové dužniny a od toho se odvíjí cena (i kvalita). Já si oblíbila značku Franz Josef, toto mléko obsahuje 75 % koncentrátu, ale v praxi to znamená, že pokud dáte toto mléko před použitím do chladu, tekutou složku tam téměř nenajdete, je jí sotva jedna nebo dvě lžíce, tu nepoužívám, vylévám ji. Kokosovým mlékem se dá úspěšně nahradit mléčná šlehačka nebo dokonce svou konzistencí i zakysaná smetana či mascarpone. Kupuju ji v Bille, ale seženete ji dnes v každém lépe zásobeném obchodě.
Kokosový olej je prostě olej, který taje za relativně nízkých teplot, asi jako máslo. Můžeme jím také částečně máslo nahradit, přidáváme jej do těsta (ale v menším množství než máslo). Nahrazuje s úspěchem umělé pokrmové tuky, takže ho přidávejte třeba do čokoládových polev. Můžete jím vymazávat formy a smažit na něm, prodává se totiž i deodorizovaný, takže nevoní po kokosu. Kromě toho je panenský kokosový olej výtečný na čištění zubů, jako hojivá a promašťující mast a jako součást různých kosmetických handmade výrobků. Koupíte ho například v DM drogerii nebo v obchodech se zdravou výživou.
Kokosová smetana je relativně nový výrobek, seženete ho v obchodech se zdravou výživou. Je to úžasná věc, nahrazuje v plné výši živočišnou smetanu, jak v moučnících a sladkých jídlech, tak i v jídlech třeba thajské nebo indické kuchyně. Je skutečně výtečná.
Kokosový krém je tuhý, tvrdý bloček, který se skládá jednak z dehydrované kokosové dřeně a v menší míře i z kokosového oleje, obě složky jsou oddělené. Můžete jej rozmíchat v různém množství vody podle toho, co potřebujete – mléko, smetanu či tuhý krém. Je to (alespoň pro mne) nejméně známý výrobek. Používám ho všude tam, kde potřebuji lahodnou hmotu tužší konzistence, kde bych normálně dala třeba máslo. Nastrouhám jej a vmíchám nebo rozmixuju k základu. Dá se občas koupit v některém supermarketu, já ho koupila ve speciálce s kořením.
Na závěr doporučuji s ohledem na planetu Zemi, která je naším domovem, kupovat raději kokosové výrobky v bio kvalitě. Nechceme přece, aby kvůli našemu jazyku kdokoliv trpěl. Pokaždé to třeba nejde, ale myslete na to.




více ZDE

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To je pro mne zajímavá informace - děkuji. Občas používám kokosové mléko při vaření, zkusím značku Franz Josef i kokosovou smetanu, kterou jsem ještě nikdy neviděla. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Všechny výrobky z kokosu jsou vynikající a s chutí je používám na dezerty i koktejly (fanousek pinacolady se hlásí :D ) ...
    ale ten nejzdravější výrobek z kokosu tady není? :-O :-( Přece čerstvá kokosová voda !

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, ako použiť kokosove mlieko namiesto šľahačky? Iba natrieť na koláč, alebo aj vyšľahať? Ďakujem za odpoveď:) Miriam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlehej ho se ztužovačem (jen tu tuhou část) jako šlehačku: http://vitana.cz/produkty/peceni/pomocnici-na-peceni/ztuzovac-slehacky

      Vymazat
    2. Dnes jsem zkoušela šlehačku bez ztužovače, neb jsem ho neměla, a byla i tak výborná a držela tvar, takže děkuji za tip, asi by mě to nenapadlo :-)

      Vymazat