PLACKA Z KVÁSKOVÉHO TĚSTA S HRUŠKOVÝMI POVIDLY

Ve sklepě mám už dva roky několik sklenic hruškových povidel a přemýšlela jsem, co s nimi. Po omlazení kvásku ho mám nějak moc, takže se ho snažím zužitkovat. No, vznikla tahle chlebová placka, která lépe chutná než vypadá, zakusovala jsem se do ní dosti nedůvěřivě. Chutná trochu podobně jako dobrý chleba s dobrým džemem. Pokud to budete zkoušet, důrazně radím, nevynechávejte ořechy a klidně jich tam dejte ještě víc.
Večer v míse promícháme 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, dvě lžíce tmavého třtinového cukru, špetku soli a tři lžíce chia semínek. Vmícháme čtyři lžíce oleje a 25 g žitného kvásku rozmíchaného v půl litru vlažné vody. Necháme zakryté v teple vykynout do druhého dne.
Menší plech vymastíme a těsto do něho stěrkou rozprostřeme, můžeme si pomoci navlhčenými prsty. Asi 300 g (více než polovinu velké zavařovací sklenice) hruškových povidel lžící navrstvíme na těsto, většina se prostě zaboří do těsta, ale to nevadí. Ozdobíme hustě vlašskými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, dokud okraje a ořechy nezezlátnou, trvá to přibližně 30 – 40 minut.




více ZDE

4 komentáře:

  1. Vypada to strasne dobre. Hned bych to zkusila, jenze nemam ty hruskovy povidla. Co by se tak dali dat misto nich?

    OdpovědětVymazat
  2. Myslela sem na nejaka rozvarena jablicka, ve sklepe jsou jeste zbytky, ktere uz k nicemu jinemu nebudou

    OdpovědětVymazat