ARTYČOK KARDOVÝ

Znáte tuhle rostlinu? Řapíky jsou prý jedlé, pokud jsou zjara vybělené, podobně jako chřest nebo čekanka. Mně přišly v bedýnce se zeleninou ale řapíky zelené a tuhé a na radu dodavatele jsem je osmahla na pánvi s olejem. Skoro se to nedalo jíst, jak byly hořké. Máte někdo s touto rostlinou zkušenosti?


2 komentáře:

  1. Dobrý deň, nestretla som sa s ňou osobne, ale dnes som si práve listovala kuchárkou z Provence a tam som sa dočítala, že je to zimná zelenina. Odporúčajú tam dať variť osolenú vodu, priliať do misy so studenou vodou šťavu z pol citróna. Z artyčokov odstrániť ostré listy a korene, nakrájať na 5 cm dlhé kúsky a odstrániť z nich tuhé vlákna. Kúsky vložiť do vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Do vriacej vody naliať šťavu z druhej polovice citróna a bouquet garni. Kúsky artyčokov preniesť dierovanou naberačkou do vriacej vody a variť cca 25 minút. Scediť a odložiť. Potom sa na panvici rozohreje olivový olej, pridajú sa kúsky artyčokov a zahrievajú sa 8 - 10 minút. Horúce sa dajú na nahriatu misu. Polievajú ich omáčkou. Tak skúste nabudúce, možno to bude lepšie.

    OdpovědětVymazat