BROWNIES S TAHINI

V míse smícháme 280 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g kakaa, půl lžičky jedlé sody, lžičku kypřicího prášku a lžičku mleté vanilky. V jiné nádobě rozšleháme metličkou 70 g tahini, 120 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové), jedno menší najemno strouhané jablko, 100 g datlového sirupu a 100 ml slunečnicového nebo arašídového oleje. Tekutou složku nalijeme do sypké, krátce, ale důkladně promícháme a rozprostřeme do vymaštěného pekáčku (42/25 cm). Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny, podle zkušeností s vlastní troubou. Necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozehřejeme 150 g bezmléčné čokolády a v mixéru ji rozmixujeme dohladka spolu s 230 g silken tofu, 30 g datlového sirupu a 60 ml pomerančové šťávy (asi ½ velkého pomeranče). Rozetřeme na koláč a necháme ztuhnout v chladu.


8 komentářů:

  1. Moc děkuji za recept, trochu jsem ho pozměnila na bezlepkový, přidala rýžovou šlehačku a je to parádně noblesní lahůdka..
    Díky :) Monika

    OdpovědětVymazat
  2. K svátku upečeno jako dort v kulaté formě. Jediná změna, že místo pomerančové šťávy jsem použila jablečno-višňový koncentrát a navrch jěště dozdobila kokosovými lupínky. Trefa do černého - všem moc chutnalo. Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, na tuhle pochoutku se chystam uz dlouho. Teď přišel ten čas a mám trochu strach z té"polevy". Váhám, jakou mám použít čokoládu. Kdysi se mi po přidání chladnějších surovin srazila a uz nešla roztopit. Mám tu vysokoprocentni hořkou z Lidlu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srazilo se vám to po rozmixování? To se mi ještě nestalo. Používám jakoukoliv bezmléčnou hořkou čokoládu.

      Vymazat
    2. Dělala jsem pěnu a do čokolády se měla přidat vlažná voda, tak mám od té doby respekt dávat do rozpuštěné čokolády nějaké studené tekutiny. :D Výborně, tak v pátek jdu do toho. :) Děkuji mockrát. Mimochodem, dělala jsem mamince k narozeninám váš borůvkový dort a nemůžu se dočkat až ho uděláme znovu. ♥ Byl naprosto boží. Můžu se ještě zeptat, jaký druh trouby používáte k pečení? :)

      Vymazat
    3. Když přísady na polevu rozmixujete, sražení se bát myslím nemusíte. A příště až budete přidávat třeba vodu nebo jinou tekutinu do rozpuštěné čokolády, ponechte ji ve vodní lázni, odstavte z plotny a tekutinu postupně zašlehávejte po malých částech. Používám v létě troubu elektrickou a v zimě sporák na dřevo.

      Vymazat
  4. Tak ještě jednou mockrát děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak hotovo. Je vynikající, jen se trochou sype, tak příště péct kratší dobu.Moc děkujeme. :)

    OdpovědětVymazat