ROK VE SVATOJÁNU

Čím dále se vzdalujeme od země, půdy, přírody a jejích cyklů, od stromů, květin a našich bratrů zvířat, tím jako bychom ztráceli víc a víc ze svého lidství. 
Tato knížka má za cíl alespoň o kousek vrátit čtenáře blíž ke své podstatě, bytostné podstatě tvora, jenž žije díky zemi, po které chodí, a kterou pohříchu tak často trápí. Staré rituály a zvyky vázající se k jednotlivým předělům přírodních a astronomických cyklů, jako jsou slunovraty, rovnodennosti, svátky jara a slavnosti mrtvých, už málokdo z nás zná, natož aby je skutečně a upřímně ctil. Ale přece lze něco udělat. Jde o drobnosti, které může v těchto dnech vykonat každý, kdo si přeje intenzivně prožít plynutí času, pocítit nekonečně se otáčející kruh života, a především sílu přírody, jež vždy překoná pomíjivost jediného lidského života. K silnému uvědomění si úzké provázanosti člověka a okolního přírodního prostředí, které tvoří rámec jeho existence, velmi dobře poslouží i znalost léčivých bylin a přímá zkušenost s jejich sběrem, zpracováním a konečně i používáním.
Recepty v knize jsou přizpůsobené jednotlivým ročním dobám a berou ohled i na lokálnost surovin.



4 komentáře:

  1. Moc děkuji za vaši knihu, je potěšením v ní číst a hlavně jí mít doma.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Vaši knihu jsem si předobjednala na Albatrosu už v polovině srpna a jak slibovali, 7. září jsem jí měla doma :o) mám ráda vaše milé povídání (i v kuchařkách) a recepty samozřejmě taky.. děkuji

    OdpovědětVymazat