KVAŠENÁ AČOKČA

Pokud se vám stane, že vám ačokča příliš přeroste a nehodí se k jídlu zasyrova nebo nakládání (jako okurky), musíte ji buďto zpracovat do vařených jídel podobně jako bílou maďaskou papriku nebo ji zkusit zkvasit. Tak získáte kromě zdravých plodů ještě blahodárné enzymy mléčného kvašení.
Ačokču rozpůlíme a zbavíme semínek, která usušíme a uchováme na příští rok. Svaříme vodu se solí (na 1 l 30 g soli) a necháme trochu zchladnout. Ačokču promícháme s prolisovaným česnekem, estragonem, pepřem a chilli papričkami. Já jsem ještě přidala sušená nadrcená rajčata. Natlačíme do sklenice nebo kvašáku a zalijeme teplým nálevem tak, aby nic nevyčnívalo nad hladinu. Uzavřeme, ale ne pevně a necháme v teple týden kvasit. Pak přendáme do sklenic a uchováme v chladničce nebo studeném sklepě.


Žádné komentáře:

Okomentovat