Výborný bezlepkový letní oběd, ve kterém zužitkujete rajčata a bazalku ze záhonů.
300 g hrubé kukuřičné krupice (polenty) svaříme na hustou kaši v 500 ml sojového mléka, 500 ml vody, kořením na pizzu a solí. Často mícháme. Ke konci vaření přidáme lžíci olivového oleje a polentu rozetřeme na velký plech vymaštěný olejem.
Necháme půl hodiny, aby polenta ztuhla, a mezitím si připravíme bazalkovou omáčku: v mixéru dohladka rozmixujeme 160 g bazalky, 160 g slunečnicových semínek, lžičku soli, 100 ml panenského olivového oleje, půl paličky česneku a 200 ml kešu smetany (či jiné rostlinné smetany). Bazalkový krém rozetřeme na polentový korpus, poklademe 4 – 5 na plátky nakrájenými žampiony, 250 g rajčat a posypeme dvěma lžícemi posypky: stejný díl slunečnice a kešu nasucho opražíme na pánvi a umeleme v robotu, promícháme s lahůdkovým droždím a solí (já si téhle posypky připravuji víc najednou a skladuji ji v krabičce v chladničce, vydrží měsíc i déle). Pečeme při 200 stupních půl hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat