SALÁT Z ČERVENÉ QUINOY A LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ

Velmi zvláštní kombinace, byla jsem hodně napnutá, ale dopadlo to skvěle, salát je opravdu výborný. Recept je z kuchařky Lahodně s Ellou každý den. 
O prospěšnosti zázračné quinoy jste již určitě slyšeli, je přirozeně bezlepkovým, na vlákninu bohatým zdrojem základních, esenciálních aminokyselin, obsahuje velké množství vápníku, železa, zinku, hořčíku a draslíku a také vitamínů skupiny B (včetně kyseliny listové) vitamínů C, E a betakarotenu.
Lískové oříšky jsou přírodní zásobárnou hořčíku, bez kterého nepracuje správně ani naše srdce, ani mozek, ani ledviny. Většina lidí trpí akutním nedostatkem tohoto prvku a zbytečně užívá léky na potíže, které jsou ve skutečnosti způsobené nedostatkem hořčíku.

Horkou vodou dobře propláchneme 250 g červené quinoy a vložíme ji do hrnce. Přidáme šťávu z jednoho citrónu a půl lžičky soli, zalijeme 600 ml vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme 15 minut, pak scedíme a necháme okapat.
100 g lískových oříšků opražíme nasucho v pánvi, odrhneme slupky a v hmoždíři nebo nožem rozlámeme nahrubo.
Dobře promícháme 8 lžic másla z lískových oříšků (mělo by být tekuté, pokud je máte v chladničce a ztuhlo, šetrně ho rozehřejte), 8 lžic panenského olivového oleje, 5 lžic vody, šťávu z 1 citrónu, lžičku rýžového sirupu a sůl.
Salátovou okurku rozřízneme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky.
Všechno promícháme v míse a nakonec vmícháme misku rukoly.
Salát je výživný, hodně vydatný, nepotřebujete k němu už nic přikusovat, pokud nejste vyložení jedlíci.



Žádné komentáře:

Okomentovat