CHLEBOVÉ KVÁSKOVÉ ROHLÍKY

I z kvásku můžeme péct rohlíky, to je jasná věc!
Večer promícháme v míse 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, lžičku soli, lžičku tmavého cukru, po hrsti různých semínek podle chuti (sezam, len, slunečnice), lžičku kurkumy, lžičku tlučeného koriandru, lžíci moringy (lze vynechat), 2 lžíce drcených sušených rajčat a 4 lžíce olivového oleje. V hrnku rozmícháme 2 lžíce žitného kvásku v půl litru teplé vody a vmícháme do mísy k moučné směsi. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme v teple do druhého dne kynout.
Vykynuté těsto promícháme v míse a necháme ještě 15 minut dýchat. Vyklopíme na dobře pomoučený vál, prohněteme a zapracujeme tolik mouky, aby se nám těsto dobře rozvalovalo. Rozdělíme na dvě poloviny, z každé z nich vyválíme kolo a nakrájíme ho na 8 stejných dílů, ze kterých smotáme rohlíky. Narovnáme na plech, potřeme teplou vodou, posypeme semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut.


2 komentáře:

  1. Paní Evo, jak dlouho rohlíky po upečení zůstanou vláčné? Mi totiž kváskový chleba druhý den ztvrdne. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vydrží stejně jako kváskový chleba, mně týden, vám den :)

      Vymazat