ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA

Trošku zaprší, a trávník je plný žampionů! K tomu nakopeme brambory a vyloupeme hrášek. A co koření? Skvěle poslouží voňavá dobromysl. 
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme 400 g nakrájených žampionů a opékáme, dokud se neodpaří všechna tekutina a houby se nezačnou přichytávat. Očistíme a na drobné kostičky nakrájíme 300 g brambor, přidáme je do hrnce a zalijeme 1,5 l dobrého zeleninového vývaru, nejlépe domácího, který můžeme uchovat v mrazáku do zásoby. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Odebereme několik lžic hub a brambor a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. V 250 ml rostlinného mléka rozkvedláme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a nalijeme je do polévky. Přidáme dvě lžíce dobromysli, 100 g čerstvého hrášku a vaříme 5 minut. Do polévky vrátíme odebrané houby a brambory. Podáváme s domácím kváskovým chlebem jako dobrý oběd nebo večeři.


1 komentář:

  1. Tak to je přesně podle mého gusta :-) Jednoduché a výborné+domácí chleba...dobře na duši i na těle

    OdpovědětSmazat