DUB

Majestátný dub je tak známý a oblíbený, že většina lidí jej zmíní jako první, pokud je požádáte, aby řekli nějaký druh stromu. Pro Kelty znamenal dub archetyp stromu jako takového. Může dorůst do výšky až 40 metrů, je dlouhověký (žije až tisíce let)a mnohostranně užitečný. Od pradávných dob byl uctíván, Řekové jej zasvětili Diovi, Římané Jupiterovi, naši předci Slované Perunovi, Keltové Taranisovi, Germáni Thorovi. Dubové háje byly častým obětištěm druidů, pod posvátným dubem se nesměla pronést žádná lež. Ještě dlouhou dobu po vítězném tažení křesťanství se pod duby skládaly sliby a na dub se přísahalo. Obecně se však význam dubu u druidů přeceňuje.
Dub přirozeně roste na křižovatkách cest podzemní vody a je to bleskosvodný strom. Předává tak požehnaný kosmický Oheň plodné Zemi. Pokud je třeba nějaký dub skácet, je nutné to udělat výhradně za ubývajícího měsíce a strom to musí předem vědět, aby se duch stromu mohl včas přestěhovat.
Dubu zimnímu se říká drnák a letnímu křemelák. Dubové dřevo je pro svou tvrdost a odolnost vysoce ceněné. Žaludy se dají zpracovávat na mouku, kůra, listy, pupeny i duběnky se používají k léčbě.
Kůra se sloupává na jaře z poražených stromů, z mladých, lesklých větví, v tloušťce nejvýše 6 mm bez zbytků dřeva. Kůra je používána nejčastěji jako stahující, svíravý a krev stavící prostředek. Má i protizánětlivé účinky. Odvar (vařený 30 minut) vnitřně užíváme při hemoroidech, průjmech a žaludečních a střevních katarech. Při kýle, hemoroidech a křečových žilách se používá i zevně formou koupelí a zábalů, odvary se oplachují i potivé nohy, omrzliny, popáleniny a otoky. Jako kloktadlo je účinný při bolestech v krku a různých bolácích v ústech. Macerát za studena se pije jako léčebný prostředek při lupénce.
Žaludy se praží, tím v nich klesá obsah tříslovin a jsou poživatelné, obsahují cukry, bílkoviny, škroby a olej. Vyrábí se z nich káva, která je považována za posilující prostředek. Odvar je léčebně použitelný při úplavici, žaludečních potížích a dříve se používal jako protijed. Kdysi se z žaludové mouky pekl chleba.
Čaj z pupenů harmonizuje činnost jater, nálev z listů je účinný formou výplachů při vaginálních infekcích. Prášek ze sušených listů vsypaný do rány zastavuje krvácení a sceluje poranění. Z duběnek se vyrábí tinktura, která má spektrum působení podobné jako dubová kůra. Prášek ze sušených žaludů se užívá při angině pectoris. Nálev z poupat květů je používán pro pročištění organismu.
Léčba dubem se nedoporučuje k dlouhodobému užívání vzhledem k obsahu tříslovin.
Všechny části dubu mají ochrannou a léčivou moc a je dobré nosit v kapse pro štěstí alespoň žalud. Dub jako takový v nás posiluje vnitřní sílu, trpělivost, koncentraci na cíl, pečovatelské a rodičovské vlastnosti a schopnost bojovat, pokud je to třeba.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat