Pro 6 osob.
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, vsypeme 400 g propláchnuté rýže basmati, osolíme a několik minut mícháme, dokud se rýže nezačne přichytávat. Zalijeme 400 ml mrkvové šťávy a 400 ml zeleninového vývaru. Zamícháme a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a zvolna dusíme asi 25 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří a na povrchu rýže se neutvoří dírky.
Vymastíme zapékací misku. 600 g dýně nakrájíme na co nejtenčí plátky a do misky vrstvíme na střídačku hotovou rýži a dýni. První vrstva je rýže, poslední dýně. Každou vrstvu dýně pokapeme několika lžícemi mandlové smetany (celkem jí budeme potřebovat asi 200 ml) a ochutíme Bambovou solí (nebo bylinkovou solí). Pečeme zakryté 40 minut v dobře vyhřáté troubě, poté odkryjeme a posypeme posypkou a dopečeme dozlatova. Posypka: 100 g piniových oříšků opražíme na suché pánvi spolu se třemi lžícemi strouhanky. Promícháme se lžící mleté papriky a dvěma lžícemi oleje.
Podáváme s kvašenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Moc jsme si dnes k obědu pochutnali! Bílou rýži jsem namíchala s quinoou, a jelikož nemám piniové oříšky, zaimprovizovala jsme vlastní posypku, která pokrm skvěle doplnila - mleté kešu ořechy smíchané s nastrouhaným marinovaným tofu a trochou rostl. parmazánu. Ňam, určitě brzy zopakuji ;-)
OdpovědětVymazat