V míse promícháme 150 g hladké bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 5 g - půl sáčku -instantního droždí (lze použít i čerstvé droždí nebo experimentovat s kváskem), 30 ml olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál, dobře rukama zpracujeme, vrátíme do mísy, potřeme olejem a necháme v teple 45 minut kynout.
Mezitím připravíme náplň. Půl kila bílého zelí nakrájíme na nudličky a vložíme do hrnce se dvěma rozehřátými lžícemi oleje. Deset minut opékáme za častého míchání. Osolíme, okořeníme kmínem a dvěma stroužky utřeného česneku a přidáme 400 g čerstvých nebo rozmražených nakrájených hub. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě bez podlévání, dokud není zelí poloměkké. Odstavíme, vmícháme svazek pokrájené petrželky, lžíci jablečného octa a dvě lžíce Hrašky rozmíchané v troše vody (nebo vejce).
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na rozměry zapékací misky nebo koláčové formy (cca 23 cm). Formu vymastíme a vyložíme prvním dílem těsta, necháme zvýšené okraje. Navrstvíme zelnou náplň a zakryjeme druhou polovinou těsta. Okraje k sobě přimáčkneme, piroh propícháme vidličkou, potřeme olejem a pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Podáváme se salátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat