ŠPENÁTOVÝ NÁKYP

Triviálně jednoduchý a skvělý. Používejte prosím jen vajíčka od slepic, o které je dobře postaráno.
V Lidlu mají často velké půlkilové balení čerstvého špenátu a když ho tam vidím, málokdy odolám. Domácí ze zahrádky je samozřejmě lepší, ale loni se nám špenát vůbc neurodil.
Půl kila čerstvých špenátových listů spaříme v cedníku vroucí vodou, aby ztratil na objemu, pokrájíme ho a pět minut podusíme na dvou lžících oleje a cibulce. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a pepřem, vmícháme tři lžíce strouhanky, 6 žloutků a tuhý sníh ze 6 bílků. Navrstvíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky a pečeme při 170 stupních asi půl hodiny, dokud se nevytvoří zlatá kůrka. Podáváme s vařenými bramborami a salátem.


7 komentářů:

  1. Špenátu jsem loňský rok na záhonku jenom tolik, že jsme ho zvládli zbaštit, takže do mrazáku žádný nezbyl :o). Ale ten z Lidlu kupuji také, je výborný.
    Prima den.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím Vás,paní Evo,o radu.Špenát se má kombinovat s mlékem,ale vzhledem k tomu,že mléčné výrobky s dcerkou nejíme,nevím jak tuto věc vyřešit.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde patrně o obsah šťavelanů ve špenátu, které mléko díky obsahu vápníku neutralizuje. Pokud netrpíte onemocněním ledvin a máte dostatek vápníku, nemusíte se bát.

      Vymazat
  3. Prosím Vás,paní Evo,o radu.Špenát se má kombinovat s mlékem,ale vzhledem k tomu,že mléčné výrobky s dcerkou nejíme,nevím jak tuto věc vyřešit.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde vám patrně o obsah šťavelanů ve špenátu, které mléko díky obsahu vápníku neutralizuje. Pokud netrpíte onemocněním ledvin a máte dostatek vápníku, nemusíte se bát.

      Vymazat
  4. Evi,vypadá to báječně. zrovna jsem přemýšlela co se špenátem z mrazáku.

    OdpovědětVymazat
  5. Vynikajici, dnes uvareno, jen jsem pridala cesnek a maha koreni. Manzel nadsen. Super recept. Priste udelam jako prilohu k rybe.

    OdpovědětVymazat