CHVÁLA OBILÍ

Málokdo z nás přijde dnes do styku se surovým, jenom vymláceným obilím. Většinou si kupujeme už hotové mlýnské výrobky jako je mouka, krupice, kroupy, vločky, jáhly nebo bulgur. Já jsem se před pár lety rozhodla ke koupi domácího mlýnku na obilí a vločkovače a musím říct, že to bylo rozhodnutí více než dobré. Kdybych si měla vybrat, který kuchyňský spotřebič si nechám jako jediný, byl by to bezesporu mlýnek, zřekla bych se pro něj všech mixérů, robotů i šlehačů dohromady a možná bych obětovala i sporák. Nejlepší motivací je pochopitelně to, že si umelete vždy čerstvou celozrnnou mouku v takovém množství, v jakém potřebujete, a proto se vám nezkazí ani nezatuchne. Při správném skladování nemá totiž obilí žádnou dobu expirace, vždyť dokonce v egyptské hrobce se našlo obilí, které vyklíčilo. Staří mlynáři a pekaři dokonce tvrdí, že chleba je chutnější ze starého obilí než z čerstvého. Ovesné vločky nemusíte spařovat horkou párou a tím je připravovat o důležité živiny, jak se to děje při průmyslové výrobě, a o zdravotní prospěšnosti mouky z celého zrna vám nemusím nic psát, to je všeobecně známá věc. Navíc mouka umletá na kamenech si zachová i něco ze své metafyzické podstaty narozdíl od té z moderních válcových mlýnů v obrovských průmyslových halách. A v mlýnku si doma můžete namlít i pohanku, cizrnu, rýži, hrách nebo čočku! Zrovna dnes jsem si mlela špaldu a žito na chleba a jak se tak něžně a s láskou probírám jednotlivými zrnky a ona propadávají mezi prsty jako písek, napadlo mě, jak velmi se obilky různých druhů obilí od sebe vzájemně liší. Nejraději mám žito, „žitíčko žití“, jak mu říká pan Křivánek z Opobchodu. Je něžné, heboučké, lehké, řekla bych skoro éterické, je to víla mezi obilím. Naproti tomu špalda, to je takové solidní, pevné, robustní a sebevědomé zrno, nenechá vás na pochybách o tom, kdo tomu obilí tady šéfuje. A oves? To je věčný mladík, neuspořádaný, nervózní a trochu chaotický. Svým pichlavým chmýřím se vám zapichuje do kůže a dává si záležet na tom, abyste ho vzali na vědomí. Kdepak, obilí je nádherná, krásná a skoro svatá věc a my bychom na to neměli zapomínat.


18 komentářů:

  1. Nádhera! To je přímo óda na ten přírodní zázrak!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Evi,
    máte naprostou pravdu, také jsem neodolala a před dvěma lety si ho koupila pod stromeček a peču doma chleba. Stále improvizuji a míchám různé druhy obilí a pokaždé chlebík chutná jinak. Základní recept mám samozřejmě vyzkoušený a neměním ho. Máte krásné stránky, kam ráda pravidelně chodím, dýchá tu na mě klid v dnešním uspěchaném světě. Ráda jsem sledovala pořad Kouzelné bylinky se Simonkou a Vámi, teď bohužel není ač koukat a jak se potěšit. Doufám, že nějaký hezký projekt ještě spolu vymyslíte a budeme se učit třeba vařit a bydlet jako naše babičky. Přeji hodně elánu nápadů ať mi bez nápadu máme čím se inspirovat. Krásný zbytek neděle Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blanko, děkuji za milá slova, moc jsme mě potěšila :)
      Myslím si, že právě takový nějaký pořad o babiččině moudrosti Simona zrovna natáčí a vysílá ČT, zkuste se podívat do programu, snad vás potěší. Krásný nedělní večer, Eva

      Vymazat
    2. Nemáte vůbec zač! Já děkuji za motivaci. Pořad se Simonkou sleduji, ale objevuje se tam jen málo a je to trochu jiného zaměření. Kouzelné bylinky byly přesně to ono. Krásný zbytek dne Blanka

      Vymazat
  3. dobrý den krásny clánok :-) ja peciem kvaskovy chlebik doma uz dlho si zelam mlyn na obilie a Vás clánok ma k tomu motivuje ešte viac :-) prosim poradili by ste mi aku znacku mate s ktorou ste tak spokojna dakujem velmi pekne a aj za tip na sledovanie Kouzelne bylinky a babicčine moudrosti dufam ze najdem v archive kedze tv doma nemame pekny den prajem Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám mlýnek kombinovaný s vločkovačem KoMo Duett 100, pěkný den

      Vymazat
  4. a ešte jedna otázočka prosim pomelie ten mlynček aj slnečnicu na múku ? dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, bohužel olejnatá semena a ořechy by mlýnek zanesla.

      Vymazat
  5. dakujem velmi pekne za odpoved a vedeli by ste mi poradit ako si doma teda pripravit muku zo slnecnice ? alebo len kúpit? dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leda v robotu nebo kávomlýnku, ale nebude sypká, asi jako mleté ořechy.

      Vymazat
  6. dakujem :-) ved to som presne riesila ze ked ich pomeliem uvolni sa olej a nebude to muka :-) ale nevadi chcela som to pouzit do pesta z medvedieho cesnaku tak si nejak poradim....pekny den prajem.

    OdpovědětVymazat
  7. Mohu se zeptat. Někde jsem četla, myslím od Biolenky, že čerstvě připravené vločky na vločkovači by se měli namočit a sníst až na druhý den a nejíst ihned po namletí. Když to ale udělám, zdá se mi, že vločky zhořknou. Jak to děláte Vy? Děkuji moc a přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, já vločky melu trochu do zásoby, třeba množství na týden, takže když je jím, nejsou pokaždé úplně čerstvě namleté. Připravuji je na dva způsoby: buď je večer namočím se sušeným ovocem (oříšky a semínka namáčím zvlášť) a ráno sním, nebo z nich vařím kaši v rostlinném mléce, a to je předem nenamáčím. Krásný den.

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď. Mějte se krásně.

      Vymazat
  8. Dobrý den paní Evo. Mlýnek by se mi také líbil, mám ho zatím na seznamu "přání". Někde u Vás na blogu jsem četla, z jakého mlýny jste si objednávala mouky, ale nemohu stále tu informaci najít. Můžete mi prosím poradit?
    Konečně se mi podařilo založit žitný kvásek, upečené chleby jsou naprosto úžasné.
    Velmi děkuji a přeji krásné dny.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, dokud jsem neměla mlýnek, kupovala jsem mouku z Krišnova dvora. Hezký večer.

      Vymazat