KVAŠENÉ OKURKY - MOČÁKY

Když vám na záhonku přerostou nakládačky, můžete je zkvasit. Je to velmi dobré a zdravé! 
Svaříme vodu se solí (na 1 l 30 g soli) a necháme částečně vychladnout. Větší nakládačky dobře omyjeme a na několika místech je propíchneme. Do čisté velké zavařovačky nebo kvašáčku dáme na dno vinné listy a kopr (někdo dává i višňové nebo křenové listy) a rovnáme okurky, které prokládáme dalšími listy a nakrájeným křenem. Můžeme přidat i chilli papričky, koriandr, pepř a bobkový list. Navrch dáme vrstvu vinných listů a zalijeme vlažným nálevem tak, aby nic nevyčnívalo ven. Uzavřeme, ale nikoliv pevně a necháme v teple týden kvasit. Nálev se zabarví bíle a okurky náležitě voní. Po týdnu můžeme jíst nebo uložit v nálevu do chladu.


Žádné komentáře:

Okomentovat