Mišpule jsou zrovinka teď ke sběru a patří k nejpozdnějším ovocným plodům zahrady vůbec. Měly by být navinulé a měkké, přešlé mrazem. Pozor na berušky, které v jejich „bubáku“ rády přezimují.
Mišpule omyjeme, překrojíme napůl, vložíme do hrnce, podlijeme vodou asi do poloviny a dusíme, dokud se zcela nerozvaří. Propasírujeme přes síto s velkými a pak ještě přes síto s malými oky, a zvážíme. Výtěžnost je asi 50 %. Na 3 díly ovoce dáme 1 díl cukru, já použila rapaduru. Vrátíme do hrnce, přidáme cukr, skořici a tlučený hřebíček podle chuti a společně vaříme 15 minut. Plníme horké do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Žádné komentáře:
Okomentovat