KUBA S TOFU

Původní staročeský recept obsahuje „kozí sejra“, což je tvaroh připravený z kozího mléka vysráženého kůzlečími žaludky. Ze zjevných důvodů jsem použila rostlinnou alternativu. I v této soucitné verzi je to vynikající pokrm a můžete ho připravit i na Vánoce.
Večer předem namočíme do teplé vody 300 g ječných krup se lžící jablečného octa (to je kvůli aktivaci fytázy), druhý den dobře propláchneme, vložíme do hrnce, přidáme sůl, kmín a lžíci rostlinného másla, zalijeme vodou a vaříme doměkka.
40 g sušených hřibů namočíme na dvě hodiny do teplé vody. Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli, vmícháme vymačkané houby, okořeníme kmínem a deset minut opékáme, mícháme, aby se houby nepřipálily. Scezené kroupy promícháme s houbami, dvěma utřenými stroužky česneku, dvěma lžícemi slunečnicového oleje, osolíme a narovnáme do vymaštěného pekáčku. 150 g tofu (můžete použít lahůdkové jako já, přírodní či bylinkové) rozdrobíme do misky a promícháme se solí, lžící citrónové šťávy a hrstí čerstvých bylinek. Já jsem na zmrzlém záhonu našla ještě tymián, saturejku a dobromysl. Touto směsí posypeme kroupy s houbami v pekáčku a pečeme při 200 stupních 30 minut dokřupava.



3 komentáře: