ŽITNÉ DALAMÁNKY

Rychlé a chutné pečivo vhodné jako pohoštění s nějakou dobrou domácí pomazánkou. 
Pokud máte chvíli času, třeba alespoň o víkendu, zkuste upéct domácí pečivo, uvidíte, jak vám bude chutnat a jek pěkný pocit z toho budete mít 

Na vále promícháme 250 h celozrnné žitné mouky, 250 g hladké bílé mouky, lžičku soli, 2 lžíce instantního droždí, 1 velkou uvařenou a nastrouhanou bramboru, 50 ml panenského olivového oleje, 230 ml ohřátého ovesného mléka a dobře zpracujeme hladké pružné těsto, které necháme v zakryté místě v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto prohněteme, rozválíme z něj hada a toho nakrájíme na 32 stejných kousků. Vytvarujeme kuličky velké asi jako ping-pongové míčky, které narovnáme na plech vyložený pečicím papírem, čistými nůžkami je nastřihneme a necháme 15 minut kynout na plechu. Pečeme při 220 stupních 15 – 20 minut podle výkonnosti vaší trouby. Ihned po vytažení potřeme teplou vodou, aby zůstaly pěkně měkké.


5 komentářů:

  1. Díky za recept, vypadají, a zajisté i chutnají, báječně. Vyzkouším velmi ráda.
    Pohodový adventní čas.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, bramboru uvařím bez slupky nebo ve slupce? DekujD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vždy ve slupce, brambory loupeme pouze jako přílohové

      Vymazat
  3. Milá paní Evičko, peču hodně let, ale u vás jsem se prvně dočetla, že se pečivo má potřít vodou, aby zůstalo měkké. Vyzkoušeno a skvěle funguje.
    Děkuji za skvělý blog plný nádherných receptů, velkých mouder a skutečného Pokoje.
    Přeji vše dobré.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat