ZELENÁ POLÉVKA S JÁHLAMI

Sláva, venku už najdete spoustu divokých zelených bylinek, které ohlašují příchod jara. Můžeme je přidávat do omáček, pomazánek, můžeme je mixovat a vypít, ale lze z nich připravit i zelenou polévku tradičně podávanou na Zelený čtvrtek. Na ten je ještě zhruba měsíc čas, ale není důvod si tuhle skvělou polévku neuvařit klidně vícekrát.
Na kostičky nakrájíme 750 g oloupaných brambor, horkou vodou propláchneme 100 g jahel a oboje vložíme do hrnce, zalijeme 2 l vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a vaříme doměkka. Pokud máme nasušenou libečkovou a celerovou nať, přidáme je do hrnce také.
150 g zelených jarních bylinek (kopřiva, jitrocel, pampeliška, řeřišnice, divoká pažitka, popenec, řebříček, orsej...) nasekáme, deset minut opékáme na dvou lžících oleje a poté přidáme k uvařeným bramborám. Zjemníme 200 ml ovesné smetany, přivedeme k varu a odstavíme. Dochutíme šťávou z půlky citrónu, případně dosolíme.



Žádné komentáře:

Okomentovat