LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Výborná sytá polévka, doporučuji.
Večer předem namočíme 200 g luštěnin chana dhal nebo žlutého půleného hrachu do teplé vody se lžící jablečného octa, děláme to kvůli aktivaci fytázy a lepší využitelnosti živin. Druhý den v cedníku propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 l vody a vaříme doměkka. Můžeme přidat i kousek mořské řasy, pokud máme, obohatíme tak polévku o jód a další důležité prvky. Když jsou luštěniny měkké, přidáme jeden velký pokrájený pórek předem osmahnutý na dvou lžících oleje, dvě lžíce rajského protlaku, 4 na malé kostičky nakrájené brambory, osolíme, okořeníme polévkovým kořením (ideálně domácí výroby), chilli papričkou a vaříme 20 minut. Na talíři zdobíme pažitkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat