Asi jste už z nářečního názvu poznali, že jsem se inspirovala v Krkonošské kuchařce. Kromě brambor a čočky do polévky přijde i párek – v originálním receptu samozřejmě z nějakého zvířete. Já vlastně ani nevím, z koho se párky dělají, patrně z prasete. V mé polévce prasátko nenajdete, použila jsem párky sojové.
150 g čočky namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůli aktivaci fytázy), druhý den čočku v cedníku dobře propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme půl hodiny. 400 g oloupaných brambor nakrájíme na kostičky, jednu mrkev na kolečka a přidáme je do hrnce spolu se 3 lžícemi ovesných vloček a 150 g na kolečka nakrájených sojových párků. Osolíme a vaříme 15 minut. Nakonec přidáme jeden utřený stroužek česneku a odstavíme. Na jaře zdobíme každé jídlo, kde je to vhodné, jarními bylinkami.
Milá Evičko, díky veliké. Myslím, že párek není nutný vůbec(aspoň já ho vynechám) nebo má nějakou důležitost?
OdpovědětVymazatJablečný ocet dáváte při namáčení každých luštěnin a třeba i semínek?
Děkuji vám za skvělé recepty a lepší pohled na svět.
Přeji vše krásné.
Bohunka