BRAMBOROVÁ ČOČKOUKA

Asi jste už z nářečního názvu poznali, že jsem se inspirovala v Krkonošské kuchařce. Kromě brambor a čočky do polévky přijde i párek – v originálním receptu samozřejmě z nějakého zvířete. Já vlastně ani nevím, z koho se párky dělají, patrně z prasete. V mé polévce prasátko nenajdete, použila jsem párky sojové.
150 g čočky namočíme přes noc do teplé vody se lžící jablečného octa (děláme to kvůli aktivaci fytázy), druhý den čočku v cedníku dobře propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme půl hodiny. 400 g oloupaných brambor nakrájíme na kostičky, jednu mrkev na kolečka a přidáme je do hrnce spolu se 3 lžícemi ovesných vloček a 150 g na kolečka nakrájených sojových párků. Osolíme a vaříme 15 minut. Nakonec přidáme jeden utřený stroužek česneku a odstavíme. Na jaře zdobíme každé jídlo, kde je to vhodné, jarními bylinkami.



1 komentář:

  1. Milá Evičko, díky veliké. Myslím, že párek není nutný vůbec(aspoň já ho vynechám) nebo má nějakou důležitost?
    Jablečný ocet dáváte při namáčení každých luštěnin a třeba i semínek?
    Děkuji vám za skvělé recepty a lepší pohled na svět.
    Přeji vše krásné.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat