ZELENÁ ŠPALDOVÁ POLÉVKA

Na jaře bychom ani jiné než „zelené“ polévky jíst neměli, příroda pro nás uchystala to nejlepší možné. Tahle polévka je se špaldou. Protože jsem šťastnou majitelkou mlýnku na obilí, špaldu jsem si nadrtila na tu nejhrubší mouku, jakou umí. Pokud mlýnek nemáte, budete muset koupit špaldovou krupici nebo špaldové kroupy, a vařit je déle. 
200 g nahrubo namleté špaldy namočíme přes noc do 2 l vody, ráno vodu slijeme do odměrky a na špaldu nalijeme stejné množství čisté vody. Postavíme hrnec na kamna, osolíme, přidáme lžíci tlučeného kmínu, pokrájenou cibuli, utřený stroužek česneku a přivedeme k varu. Vmícháme 100 g pokrájených divokých bylinek (kopřivy, bršlici, pampelišku, orsej, šťovík, řebříček, ptačinec, popenec, medvědí česnek, hluchavku nachovou, jitrocel, vrbinu penízkovou, mladé lístky černého bezu...) a vaříme 10 minut. Musíme míchat, špalda má sklon se připalovat. Polévku odstavíme a přidáme lžíci dobrého panenského oleje, olivového, slunečnicového nebo klidně sezamového. Jíme s domácím pečivem.


1 komentář:

  1. Milá paní Evičko, vypadá skvěle.
    Díky za inspiraci.
    Vše dobré přeji.
    Bohunka

    OdpovědětSmazat