KÁVA Z DŘEZOVCE

Možná nevíte, že se suchá semena dřezovce dají pražit, mlít a připravovat jako náhražka kávy, tedy kávovina. Chuťově je skvělá, velmi mě to překvapilo. Já jako milovník Melty bych nepoznala, že je to něco jiného. Ohledně pražení nejsem příliš zkušená, abych mohla radit a je třeba to zkrátka vyzkoušet. My máme ve sporáku na dřevo pod troubou takovou jakoby „sušárnu“, ale teplota v ní je okolo 100 stupňů, záleží na tom, jak topíme. Já v tom šuplíčku nechala vyloupaná semena na malém plechu 4 dni, dokud nebyla tmavohnědá. Ale určitě půjdou pražit přímo v troubě nebo na litinové pánvi, akorát je musíte bedlivě sledovat, abyste je nespálili. Já je jen párkrát za den prohrábla. Upražená semena poté umeleme v kávomlýnku a zacházíme s nimi jako s kávou, já si připravila „kafe“ v moka konvičce, osladila jsem si ji špetkou rapadury a ochutila lžičkou sušeného kokosového mléka. Ale dá se pít i jen tak bez ničeho.


4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den. Měl bych dotaz, zda jste někdo už zkoušel kávu bez kofeinu? Já jsem před pár dny narazil na článek z webu tento článek a vystrašene jsem zjistil, jak může být kofein nebezpečný. Zkusil jsem si tedy koupit kávu bez kofeinu a skoro nepoznám rozdíl. Už u kávy bez kofeinu zůstávám a vy byste to možná měli také zvážit. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Říkala jsem si, co mi to jenom v mé domácnosti chybí. Byly jsme se bavit s mou dlouholetou kamarádkou a ta mi říkala, že jestli doma nemám moka konvičku, tak že jsem nezažila ještě dobrou kávu. Vždy jsem si myslela že to je kávovými zrny, ale ono je nakonec asi něčím jiným tedy.

    OdpovědětVymazat