DŘÍNKY JAKO OLIVY

Tenhle skvělý recept jsem vyzkoušela podle Melanie a Štepána ze Síly pro život a ochutnala loni, kdy mi skleničku poslal kamarád Filip Šumbera. Velmi doporučuji, je to snad ještě lepší než olivy a roste nám to tady! Navíc jsou dřínky nepovařené, tudíž si zachovají všechny prospěšné látky. Zkvašením navíc dodají látky nové a ještě prospěšnější 
Ne zcela zralé, pevné dřínky (mohou být i zelené) zbavíme stopek, opereme a zalijeme ve sklenici slanou vodou. Na 1 litr studené vody odměříme 250 g himálajské soli. Zavřeme sklenici a necháme stát v teple týden až 10 dní. Dřínky klesnou na dno sklenice a tak poznáte, že je hotovo.
Do čistých skleniček vrstvíme scezené dřínky, stroužky česneku a bylinky: dobromysl, oregano, estragon, lichořeřišnice, šalvěj, rozmarýn, popenec, řebříček a tak dále a tak dále, co máte zrovinka po ruce nebo máte rádi. Zalijeme až po okraj panenským olivovým olejem a uchováme ve sklepě nebo chladné spíži. Necháme odležet nejméně jeden měsíc, než poprvé ochutnáme.
Jakmile dřínky sníte, olej nevylévejte, je krásně voňavý a dá se používat do salátů!
Dřínky vydrží prý až dva roky, tak uvidíme! 
Zde je původní recept



2 komentáře:

  1. Super nápad, myslím, že majú aj veľa C-vitamínu:-)

    OdpovědětVymazat
  2. No to jsou věci, myslím, že i u nás rostou. M.

    OdpovědětVymazat