Fazole konzumujeme převážně sušené jako luštěniny nebo nezralé lusky/fazolky jako zeleninu. Pokud vyloupete zralé fazole z lusků dříve, než uschnou, můžete z nich uvařit třeba letní fazolovou polévku, takové fazole se totiž vaří jen asi 15 – 20 minut a také chuť je zcela někde jinde než u těch sušených.
Na dvou lžících oleje necháme změknout velkou pokrájenou cibuli a 4 stroužky najemno nasekaného česneku, přidáme dvě mrkve a jeden pórek, oboje nakrájené na kolečka. Chvilku opékáme, aby pórek zavadl, přidáme půl kila vyloupaných čerstvých fazolí, 400 g oloupaných a nakrájených rajčat, osolíme, okořeníme čerstvou nebo sušenou saturejkou a zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru. Vaříme 20 minut, a do hotové polévky prolisujeme stroužek česneku, už nevaříme. Polévka je skvělá s kváskovým chlebem jako sytý oběd nebo večeře.
Zdravím, takto vyloupané zralé fazole z lusku se dají dát bez jakékoliv úhony do mrazáku. Přesně jak píšete, jsou vařené za chvíli. Používáme je takto už léta.;-) Přijdou mi takhle lepší jak ty usušené. Jsou svěží, jemné, lehké. Děti je mají nejraději, ať porovnávám se sušenými nebo s lusky. MŇam.:-)
OdpovědětVymazatMáte pravdu, skvělý nápad :)
VymazatČerstvě vyloupané fazole by se neměly konzumovat, obsahují několik toxických látek, které způsobují někdy až takové zažívací potíže podobné otravě kyanovodíkem.
Vymazat