KOŘENÍ NA LUŠTĚNINY

Skvělá kořenicí směs na luštěninová jídla, nejenže dodá báječnou, vůni a chuť, ale navíc zlepší stravitelnost luštěnin. Tohle koření se ale neomezuje jen na ně, můžete je s úspěchem použít i na zeleninová jídla s obsahem rajčat, kde také vynikne. 
Usušíme směs bylin: pelyněk estragon, pelyněk brotan, pelyněk pravý, saturejku, yzop, smil písečný, šalvěj, dobromysl, polní mátu, bazalku, květ měsíčku, rozmarýn a tymián. Některé bylinky můžete vynechat a třeba jiné přidat, ve směsi by mělo ale být dostatek hořčinových bylin, které mají blahodárný vliv na trávicí ústrojí, zvyšují sekreci žluči a žaludečních šťáv a tím pomáhají trávení. Usušené byliny zbavíme tuhých stonků, nadrtíme v robotu a uchováme ve tmě.
Koření je opravdu silně aromatické a stačí ho jen špetka.



3 komentáře:

  1. Hezký den Evi, prosím, chci se zeptat. mám na zahradě keř, který jsem dostala od své maminky, jedna zahradnice mi řekla, že se jedná o boží dřevec. já jsem vůbec netušila, že je to totéž jako pelyněk brotan, to jsem se dověděla teď, když jsem hledala co to brotan vlastně je. já ten keř mám jen jako dekorativní. a teď nevím, zda mám opravdu pelyněk brotan-boží dřevec. poradíte? je to keř, který hodně voní a na zimu úplně celý seschne a na jaře postupně celý, až do špiček větviček zezelená. děkuji. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pelyněk brotan je boží dřevec :)

      Vymazat
    2. Evi, tak teď ještě zjistit, jestli ten keř co mám na zahradě je on. děkuji. Majka

      Vymazat