LIKÉR Z ARONIE S GALGÁNEM

Recept zařazuji až po dvouměsíční maceraci, abych mohla ochutnat. Likér je výborný, tak pokud vás zaujal, uložte si ho na příští rok, až budou zralé černé jeřabiny.
Aronie, nebo také černá jeřabina či temnoplodec je keř nebo malý stromek s nesmírně zdravými plody, které se vybarvují během září a jsou velmi oblíbené u ptáků. A ptáci vědí, proč tyto tmavě fialové bobule milují. Obsahují množství vitamínů, především C, P, E, vitamíny skupiny B, organické kyseliny, jód, flavonoidy a pektin. Aronie je zkrátka vitamínová bomba. Nejúčinnější je konzumovat plody přímo, právě utržené ze stromu, tak si zachovají většinu vitamínů. Pro svou svíravou chuť nejsou ale příliš vyhledávané a málokdo jich dokáže sníst víc než pár bobulek. Překvapivě chutnají docela malým dětem do tří let, takže pokud je chtějí, neomezujte je, nikterak jim neuškodí, právě naopak. Plody pomáhají především při poruchách štítné žlázy, jejich účinky jsou harmonizační, takže je může užívat pacient jak s hypofunkcí, tak s hyperfunkcí. Plody i listy aronie se dobře se uplatňují při zvýšeném krevním tlaku, zlepšují funkci jater a žlučníku, a působí jako prevence sklerotizace cév, jejichž pružnost a propustnost podporují. List kromě popsaného účinku léčí i záněty, žlučníkové potíže a revmatismus. List a sušené plody připravujeme jako odvar, plody můžeme zasyrova prosypat cukrem a užívat jako kompot, nebo z nich připravujeme různé vařené džemy a sirupy. Plody můžeme též nakládat do alkoholu a připravit z nich kapky nebo likér, který působí jako výtečný posilující prostředek.
Galgán je tropická bylina s aromatickým oddenkem podobným zázvoru. Právě oddenek je používán jako koření nebo léčivka. Pomáhá při angině pectoris, posiluje srdce, zlepšuje látkovou výměnu, léčí pokažený žaludek a celkově zažívací obtíže mající původ v žaludku. Nesmí se užívat při žaludečních, dvanáctníkových nebo střevních vředech, protože dráždí sliznice. Ve středověku se žvýkal pro zvýšení potence. Jako léčivo se přímo užívá nepatrné množství prášku na špičku nože nebo se strouhaný galgán přidává do vína či likérů nebo se z něho připravuje tinktura.
Kardamom (především jeho cennější zelené tobolky) posiluje žaludek a trávení.

Půl kila vyzrálých plodů aronie rozmačkáme nebo pomeleme a ve sklenici je zalijeme 500 ml domácí pálenky. Vmícháme 10 rozdrcených tobolek zeleného kardamomu a lžičku strouhaného galgánu. Zakryjeme a postavíme na 2 měsíce na okno. Denně protřepeme. Po 2 měsících přefiltrujeme. Půl litru vody svaříme s půl kilem rapadury (nebo cukrem) a po vychladnutí promícháme s přefiltrovaným alkoholem s aronií. Uchováme v tmavé lahvi v chladu, denně užíváme štamprličku.


Žádné komentáře:

Okomentovat