Špaldový kvásek je jemnější než žitný a pečeme z něj nejen sladké moučníky, ale i lahodné chlebíčky.
Večer předem zaděláme kváskové těsto ze 150 g hladké bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, špetky sušeného česneku, lžíce sušených aromatických bylinek (tymián, oregano, rozmarýn, smil...), 2 lžícemi pokrájených sušených rajčat naložených v oleji i se 3 lžícemi oleje, a 10 g (1 polévkové lžíce) špaldového kvásku rozmíchaného v 200 ml vody. Vše v míse promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne (12 hodin) v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, dobře prohněteme a necháme půl hodiny pod mísou odpočinout. Přemístíme do menší chlebíčkové formy vystlané pečicím papírem, posypeme semínky slunečnice a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 40 minut.
Zdravím :-) dá se použít i žitný kvásek?
OdpovědětVymazaturčitě jo
Vymazat