VEGANSKÝ MAZANEC Z KVÁSKOVÉHO TĚSTA

Přemýšlela jsem, jestli by šel udělat velikonoční mazanec, ale veganský a ještě k tomu kváskový. Tak jsem to zkusila a představte si, že je výtečný! Má úžasně křupavou kůrku a troufnu si říct, že v mnohém ohledu předčí ten klasický s máslem a vejci.
Večer předem smícháme v míse 400 g hladké bílé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 100 g třtinového cukru, 100 g hrubě nasekaných lískových oříšků nebo mandlí, 100 g pokrájených sušených meruněk, 50 g hrozinek, 50 g sušených brusinek, 2 lžíce jablečného pyré, 100 ml slunečnicového oleje a 2 vrchovaté lžíce pomletých lněných semínek rozmíchaných ve vodě nebo rostlinném mléce. Pomletý len vytvoří během půl hodiny mazlavou hustou kaši, která dokáže v těstě nahradit vejce. Všechny uvedené suroviny dobře promícháme na drobivé těsto, nejlépe nám to půjde rukou, jedině tak budou hezky rovnoměrně rozložené. 35 g pšeničného kvásku rozmícháme s 300 ml vlažného rostlinného mléka (já použila rýžové) a vmícháme do těsta. Zakryjeme fólií nebo pokličkou a necháme 12 hodin kynout v teplé místnosti.
Druhý den těsto vyklopíme na pomoučený vál, několikrát přeložíme a necháme 15 minut na vále odpočívat. Z těsta vytvarujeme bochánek a dáme ho do vymaštěné a fólií zakryté zapékací misky půl hodiny kynout. Potřeme rostlinným mlékem a dáme péct do trouby rozpálené na 220 stupňů, pečeme 30 minut s pokličkou a 15 - 20 minut bez ní.
Místo medu pokapeme třeba datlovým sirupem, k tomuhle mazanci je jako dělaný.




více ZDE

8 komentářů:

  1. Pekny den, myslite, ze bude testo fungovat i komplet se spaldou? Diky, Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já si mouku melu sama, takže ji mám se vším všudy, kompletně celozrnnou - a to by nebylo moc dobré. Pokud mouku kupujete, klidně ji použijte jako jedinou, kupovaná je prosévaná.

      Vymazat
  2. Díky za odpověď dopadlo to skvěle, škoda že nemůžu nahrát fotku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, můžu to udělat i s žitným kváskem? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to nedoporučuji, měla byste z toho chleba :)

      Vymazat
    2. Aha, tak to jsem nahraná...:-) A můžu se tedy ještě zeptat jak udělám pšeničný? Můžu to udělat tak, že použiji trochu žitného a při probouzení dám místo žitné mouky pšeničnou, nebo ho musím nechat narodit celý nový od začátku? Díky moc :-)

      Vymazat
    3. můžete odebrat půl lžičky žitného kvásku a v samostatné skleničce ho dokrmit celozrnnou špaldovou moukou

      Vymazat