PESTO Z POPENCE

Jistě jste si už všimli, jaká že je moje oblíbená bylinka. Přesně tak, je to popenec břečťanolistý, častá plevelná rostlina z našich zahrádek. Ale jakýpak plevel, já věřím tomu, že nám v naší zahradě roste vždy právě to, co zrovna potřebujeme, a popenec je bylinka po všech stránkách obdivuhodná. Obsahuje vápník, železo, draslík, fosfor, selén, zinek a mnoho dalších zdraví prospěšných stopových prvků. Pro své svíravé působení zlepšuje trávení, tlumí průjmy a celkově podporuje látkovou výměnu. Působí také proti zánětům, hlavně v trávicím, dýchacím a vyměšovacím ústrojí. Pomáhá rovněž při kožních onemocněních.
Na jaře jsou mladé výhonky popence vítaným zpestřením jídelníčku. Mladé lístky mají svíravou, peprnou chuť, vždyť dříve lidem popenec nahrazoval pepř a byl jako koření hojně používán.
Velmi dobré je také popencové pesto k těstovinám. Misku popence opereme, otrháme pouze mladé, nejjemnější vrcholové lístky a rozmixujeme je se 100 g nasucho opražených slunečnicových semínek, 3 stroužky česneku, lžičkou soli a 50 – 70 ml panenského olivového oleje. Vmícháme do horkých těstovin.




více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat