VOŇAVÝ PAMPELIŠKOVÝ MED

Do hrnce dáme 300 g plně rozvitých pampeliškových květů a 50 g vonných bylin: máty, meduňky a levandule. Zalijeme je 1200 ml vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme dva dobře omyté citróny nakrájené na kolečka a necháme 24 hodin louhovat.
Byliny přecedíme, dobře přes plátýnko vymačkáme a do tekutiny přidáme 1 kg hnědého cukru. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 3 hodiny na mírném ohni v nezakrytém hrnci do zhoustnutí. Med zkaramelizuje a ztmavne. Plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout. Z tohoto množství je cca 800 ml medu.


více dobrot ze zahrady a louky najdete ZDE

5 komentářů:

  1. krásné nápady tu jsou!a zahrada vaše je prostě nádherná!objevila jsem to tu včera, dnes se pouštím do pampeliškového medu(jen bez dalších bylinek, ty máme na zahrádce, kam se dostaneme jen jednou za čas),tak jsem moc zvědavá jaký bude!určitě budu postupně zkoušet většinu receptů!díky za bezmasou inspiraci!
    vrz

    OdpovědětVymazat
  2. děkuju za reakci, hezký večer! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za recept s bylinkami. Vyzkouším :) Jen použiji místo hnědého řepného cukru, cukr třtinový s obsahem melasy. Máte tady super recepty (y)

    OdpovědětVymazat
  4. Perfektní je pohankový med:
    http://www.rehabilitace.info/zdravotni/pohankovy-med-a-zdravi-jake-ma-ucinky/

    je moc zdravý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, je zdravý, ale strašně smrdí myšinou :)

      Vymazat