JIDÁŠE Z KVÁSKOVÉHO TĚSTA

Jidáše známe všichni jako tradiční velikonoční pečivo. Já je zkusila z kvásku.
Večer smícháme v míse 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a 60 g moučkového cukru. 35 g pšeničného kvásku promícháme v odměrce s jedním vejcem, 90 g nahřátého jogurtu, 50 g rozpuštěného másla a doplníme vlažným mlékem do 500 ml. Dobře rozšleháme metličkou a vmícháme do mouky. Zakryjeme pokličkou nebo vložíme do mikrotenové tašky a necháme v teple 15 hodin kynout. Druhý den na pomoučeném vále dobře prohněteme a podle potřeby zapracujeme mouku, vytvarujeme do bochánku, přiklopíme mísou a necháme půl hodiny odpočívat. Těsto rozdělíme na díly a z nich vyválíme hady, které tvarujeme do spirál, esíček a uzlů. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem půl hodiny kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s rumem a skořicí a pečeme na 220 stupňů dvacet minut až půl hodiny. Jíme teplé, přelité medem.


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat