JIDÁŠE Z KVÁSKOVÉHO TĚSTA

Jidáše známe všichni jako tradiční velikonoční pečivo. Já je zkusila z kvásku.
Večer smícháme v míse 300 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a 60 g moučkového cukru. 35 g pšeničného kvásku promícháme v odměrce s jedním vejcem, 90 g nahřátého jogurtu, 50 g rozpuštěného másla a doplníme vlažným mlékem do 500 ml. Dobře rozšleháme metličkou a vmícháme do mouky. Zakryjeme pokličkou nebo vložíme do mikrotenové tašky a necháme v teple 15 hodin kynout. Druhý den na pomoučeném vále dobře prohněteme a podle potřeby zapracujeme mouku, vytvarujeme do bochánku, přiklopíme mísou a necháme půl hodiny odpočívat. Těsto rozdělíme na díly a z nich vyválíme hady, které tvarujeme do spirál, esíček a uzlů. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem půl hodiny kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s rumem a skořicí a pečeme na 220 stupňů dvacet minut až půl hodiny. Jíme teplé, přelité medem.


více ZDE

6 komentářů:

  1. Nevim, co se mi pokazilo, jsou krasne vlacne, ale bohuzel vubec neni citit lehce nasladla chut, pouze nakyslost kvasku, i po prelitim medem to neni lepsi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nakyslé jsou právě díky kvásku, kvasnice vám to neudělají, zato jsou zdravější! :)

      Vymazat
    2. Tu chut kvasku v kynutem pecivu znam,ale tady je opravdu hodne kysela, delala jsem vanocku i mazanec a tam ta kyselost byla v norme... Uz kdyz jsem vyndala kvasek z lednice a nakrmmila, prisel mi az trochu cpavy, zkusim ho poradne obnovit a do Velikonoc vyzkousim jeste jednou, protoze jinak bylo testo senzacni. Dekuji za recept

      Vymazat
    3. aha, tak to vypadá, že už kvásek nebyl v pořádku, ať se příště podaří :)

      Vymazat
  2. Dal by se prosim použit i žitný kvásek?

    OdpovědětVymazat