MOCHYNĚ ŽIDOVSKÁ TŘEŠEŇ

Židovskou třešeň jistě všichni znáte, roste v zahrádkách i jejich okolí a na podzim její lampičky krásně svítí do pošmourného šera. Možná jste jako děti jedly její plody – oranžové třešničky schované v kalíšku. Sice není přímo jedovatá, ale protože patří mezi lilkovité, buďte opatrní, nejezte jich příliš mnoho, jedna nebo dvě stačí Emotikona smile Celá rostlina je jedovatá,plody jen velmi mírně, takže se zase tak nebojte. Přinejhorším vás bude trochu bolet žaludek, ale smrt rozhodně nehrozí.
Třešně sušíme stejně jako šípky, při vyšší teplotě okolo 40 stupňů.
Používáme nejčastěji odvar jako silné, účinné antirevmatikum, zlepšuje látkovou výměnu a působí močopudně. 4 g suché drogy povaříme pět minut v šálku vody, pijeme 3 – 4 denně.
Celá nadzemní část rostliny se používá k protirevmatickým koupelím. Čerstvá šťáva z třešní tlumí svědění.
V čarodějnictví se používala a snad dosud používá lampička židovské třešně jako siderické kyvadélko spolu s odpovídajícími kameny. Takové kyvadélko je prý mimořádně přesné.
Účinnější a to i jako významné cytostatikum, antiparazitikum, antibiotikum a antivirotikum je mochyně drobnoplodá ze stejného rodu.
Tadeáš Hájek z Hájku nazývá mochyni židovskou také krásnými jmény jako například mořská višeň, liščí jablko nebo psí višeň.



Žádné komentáře:

Okomentovat