KYNUTÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI A MÁKEM

Jemný, vláčný a nadýchaný koláč, který potěší milovníky máku.
V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 lžičky instantního droždí a 2 lžíce cukru. Ve 100 ml teplé vody rozmícháme 50 g rostlinné majonézy, vlijeme k mouce a zpracujeme pružné, nelepivé těsto, které dáme v zakryté míse na hodinu vykynout do tepla.
Rostlinnou majonézu si nejlépe vyrobíme doma tak, že do vysoké nádoby nalijeme 30 ml sojového mléka a zalijeme je 60 ml slunečnicového oleje. Přidáme půl lžičky cukru a špetku soli. Na dno nádoby vložíme ponorný mixér a spustíme jej. Chvíli mixujeme u dna a poté pomalu mixér vytahujeme vzhůru a současně stále mixujeme. Tímto způsobem vyrobíme hustou majonézu. Odebereme 50 g a zbytek ochutíme solí, pepřem, citrónem a hořčicí a použijeme třeba do salátu jako běžnou majonézu. Pokud si chceme ušetřit práci, stejně dobře poslouží koupená rostlinná majonéza.
260 g švestek čerstvých nebo mražených promícháme se 100 g mletého máku a třtinovým cukrem (podle kyselosti švestek volíme i množství cukru, já měla sladké, zralé švestky, stačily mi tedy tři lžíce cukru). Vše společně deset minut povaříme za stálého míchání, pokud je směs příliš hustá, můžeme ji trošku naředit vodou nebo rostlinným mlékem.
Vykynuté těsto znovu krátce prohněteme a prsty roztlačíme asi ve dvoucentimetrové vrstvě do vymaštěného pekáčku nebo koláčové formy. Opět zakryjeme a necháme ještě půl hodiny kynout. Potřeme švestkovo-makovou kaší a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40 minut (podle výkonnosti vaší oblíbené trouby) dozlatova.



Žádné komentáře:

Okomentovat