Přivedeme k varu 1 l osolené vody, vsypeme do ní 300 g polenty, promícháme, přivedeme k varu, přiklopíme, zmírníme var a vaříme zvolna 10 minut. Polentu stěrkou namáčenou ve vodě rozetřeme na vál na centimetrovou placku, uhladíme a necháme vychladnout. Mokrým nožem ji nakrájíme na dvoucentimetrové proužky.
Na dvou lžících olivového oleje osmahneme v hluboké pánvi dvě pokrájené cibule a čtyři stroužky česneku. Přidáme 200 g mrkve, 150 g celeru a 200 g tempehu, vše nastrouhané na nudličky a pár minut společně opékáme. Zalijeme 1/8 červeného vína, přidáme 400 g zavařených krájených rajčat (v létě čerstvých), 50 g slunečnicových semínek, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, podrcenou chilli papričkou, tymiánem a bazalkou. Přiklopíme a dusíme 15 minut.
Do vymaštěného pekáčku klademe střídavě proužky polenty a směs z pánve, navrchu musí zůstat směs, kterou posypeme 100 g strouhaného veganského sýra. Pečeme při 180 stupních 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat